Danes bi vam rada predstavila že kar peto supermami v sklopu pogovorov z zanimivimi mamicami na našem blogu. Pogovarjala sem se z vsestransko in naravnost čudovito Jano Kotesko (@janakoteska).
Jana se je z manekenstvom profesionalno ukvarjala 15 let, zdaj bolj, kot pred objektivom, stoji za njim, po izobrazbi notranja oblikovalka, ki ima veliko strast do preobrazb prostorov na bolje in vozlanja makramejev. Par let nazaj se je iz Ljubljane preselila v Ribnico, kjer, kot pravi resnično uživa in ji počasnejši tempo življenja in stik z naravo veliko bolj ustrezata. Skoraj ves njen prosti čas ji sedaj polnita Iva (20 mesecev) in Vran (3 leta). Vesela sem, da nam je zaupala nekaj svojih misli in sanj. Lepo vabljeni k branju najinega pogovora.

Jana, kaj je tvoja najljubša stvar pri materinstvu?
Odpre se ti čisto nov svet, ki ga prej nisi poznal, življenje postane pestro. Tudi stresno na momente, a lepo, ker si potem res me predstavljaš življenja brez otrok, ki delajo tvoje obzorje še bolj bogato in te vzpodbujajo, da z njihovo (dobesedno) rastjo, rasteš in se spoznavaš v drugi luči.

Kaj je najboljše pri vzgajanju otrok?
Najboljše mi je, ko vidim, da moj trud pri razlaganju ali vzgajanju ni bil zaman in vidim rezultate. Sploh, ko začnejo govoriti in te pogovori s temi malimi ljudmi znajo presenetiti.

Si mamica punčke Ive in fantka Vrana. Kaj najraje počneš skupaj z njima?
Najraje se igramo zunaj na vrtu, preberemo knjigico na kavču ali se igramo s plišastimi igračami (z živalmi) in jim spreminjamo glasove. Radi poslušamo glasbo, gledamo koncerte in plešemo.

Najboljši starševski nasvet, ki se ti je vtisnil v spomin?
Nekje sem prebrala, da starševstvo ni nadzorovanje otrokovega obnašanja in učenje, da se bodo obnašali kot odrasli. Ampak je kontroliranje našega obnašanja, da se mi vedemo kot odrasli, ker se otroci tako ali tako naučijo kar vidijo in potem živijo kar so se naučili od nas. Ali pa da namesto, da se dereš na otroka, naj neha jokati, kričati, raje pristopiš k njemu in ga vprašaš, če bi rad objem. No, vprašaj me čez čas, če to dvoje deluje :).

Kaj želiš prenesti na svoja otroka?
Želim, da bi znala biti pri enih stvareh bolj samozavestna kot jaz, prenesti pa jima želim skrb za naravo, sočutje do ljudi, hvaležnost za izzive, ki nam jih prinaša življenje, da bosta praktična in se znašla pri domačih opravilih. Da so najpomembnejši družina in dobri odnosi, ljubezen. Da je potrebno biti vztrajen in slediti svojim sanjam, pa čeprav samo mi verjamemo vanje.

Kaj je na seznamu želja, da bi naredila skupaj z otrokoma?
Zaenkat imam kratkoročne cilje. Ivo uvajamo v vrtec, Vran je čez poletje opustil plenice, naslednja je duda. Da bi se dobro in varno počutila, kljub tem spremembam, ki jima kdaj povzročajo negotovost. Čez kakšno leto, dve pa bi rada z njima bolj sproščeno odšla na počitnice in odkrivala nove kraje. Pomembno mi je, da se veliko gibata, da sta zunaj.

Kaj je tvoja skrivnost za takšen topel, udoben dom?
Ni neke skrivnosti, sama z Ivom sva si vse zamislila skupaj in se hitro strinjala z vso opremo, ki sva jo izbrala. Mogoče je skladnost s partnerjem v tem kar olajšanje. Gledava tudi, da so stvari praktične, uporabne, a tudi estetske. No, kakšni moji dodatki niso ravno uporabni, so pa tisti, ki dajejo piko na i, dušo domu. Topel dom krojijo stvari, ki so tam neizbežne in pa predvsem stanovalci. Topli odnosi.

Tvoj najljubši način sprostitve? Kako ohranjaš svojo notranjo boginjo v ravnovesju?
Zadnje čase je moja sprostitev delati nič, zvečer sedeti na verandi in poslušati čričke in gledati zvezde. Opazovati bučke na vrtu kako se debelijo, kaj populiti al na novo zasaditi na visoki gredi. In pa vozlanje makramejev in mavric. Preveč je vseh impulzov čez dan, zato mi tudi bližina narave in sprehodi zelo ustrezajo.

Katerim nasvetom si želiš, da bi tvoja otroka sledila?
Ni potrebno, da je vse popolno. Zdravje je na prvem mestu, vzeti si čas zase. Da je delo, ki ga opravljaš z veseljem, s svojim talentom tisto pravo in denar ni vse, je pa dobro, da si ga nekaj prihraniš za nepredvidljive situacije. Dom je vedno prostor, kamor se lahko zatečeta in kjer ju čaka brezpogojna ljubezen.

Opiši najljubši del dneva s tvojima otrokoma?
Rada imam, ko zjutraj lahko malo poležimo in se stiskamo pod odejo. Všeč mi je njun nalezljiv smeh in njune prve besede. Všeč mi je tudi, kako se jezita in postavita zase. Nimam najljubšega dela dneva, imam cel kup ljubih trenutkov z njima, ko ju opazujem in se jima čudim.

Kateri so bolj posebni ‘prvi’ dosežki tvojih otrok?
Seveda si najbolj vesel, ko naredijo prve korake in pa tudi to, da samostojno jedo z žlico je velik dosežek. Sploh potem, ko hrana ni več povsod naokoli. Pa prve besede… ki niso bile mami, ampak ati. 🙂

Kateri kraj priporočaš in da je primeren tudi za izlet z družino?
Nam je ljub otok Krk, ki ustreza vožnji do dveh ur, kolikor imam mejo za vožnjo z otrokoma. Sicer pa je sprehod do bližnje reke ali v gozd prav tako polno dogodivščin.

Kakšne so sanje za tvojo simpatično družino?
Hvala! 🙂 Moje sanje, želje so samo to, da smo zdravi in da se dobro razumemo, se imamo preprosto radi. In da bomo kmalu lahko imeli še daljše izlete od dveh ur.

Katera smešna izjava tvojega malčka se ti je najbolj vtisnila v spomin?
Vran: Ko bom velik bom pil kavico, šel v šolo, v službo in v Ljubljano. Igral bom rokomet. Sem star, zato me nogica boli. Ne vem zakaj.

Kaj ti je najljubše pri albumu Zate? Katero poglavje ti je najbolj všeč?
Všeč mi je, da ti daje svobodo v dodajanju besedil, fotografij. In obenem te ravno prav vodi z otrokovimi mejniki. Fino je, da res sproti vpisuješ dogodke v album, ker kasneje pozabiš stvari, pa čeprav se ti zdi, da jih ne boš. Jaz sem si zapisovala utrinke v telefon in potem prepisovala v album. Mogoče kakšen odlomek česa iz albuma (Zgodba o tvojem rojstvu, Kako sva se spoznala, ..)

Fotografije: Nataša Medvešek Photography

Vabljeni tudi k branju k pogovora s supermami – Urško Pavčnik, supermami-Katra Špacapan , supermami Anastasijo Oder ter supermami-Samantha Saražin.