Naj vam predstavim že četrto supermami v sklopu pogovorov z zanimivimi mamicami na našem blogu. Nekaj dni je še do praznika vseh mamic in iskreno sem vesela, da se mi je uspelo ujeti s karizmatično rdečelasko Anastasijo Oder (@anastasijaoder). Na instagramu lahko spremljate njene čarobne fotografije ter zanimive projekte, ki se jih loteva. Novopečena mamica male Loti nam je zaupala nekaj svojih misli in sanj. Lepo vabljeni k branju najinega pogovora.

Pozdravljena Anastasija, nam poveš nekaj malega o sebi?
Moje ime je Anastasija, sem fotografinja, pred kratkim pa sem postala mami hčerki Loti. 

Kaj je tvoja najljubša stvar pri materinstvu?
Oh, toliko stvari je, ampak vedno me najbolj gane dejstvo, da je zanjo prav vsaka stvar prvič in si štejem v čast, da lahko spremljam in ji predstavim vsaj nam popolnoma samoumevne stvari. 

Si mamica deklice Loti. Kaj najraje počneš skupaj z njo?
Najraje počneva lumparije haha. Nagajava kužku Bondu, ona v tem neznansko uživa, Bond pa tudi, ker naredimo kar nekaj kilometrov po stanovanju in zunaj.

Kaj je najboljše pri vzgajanju hčerke?
To, da je pri nama z možem porušila popolno vse stereotipe o tem, kako bi naj bilo vzgajati hčerko. Vsi mislijo, da so punčke bolj nežne, vendar je Loti res nagajiva in iskriva deklica in to sva se odločila, da bova pri njej tudi negovala. 

Najboljši starševski nasvet, ki se ti je vtisnil v spomin?
Prvi je bodi prisoten. Drugi pa ni bil ravno nasvet, ampak sem nekje prebrala, da je najlažje uničiti edinstvenost s tem, da otroka primerjaš z nekom drugim. 

Kaj želiš prenesti na svoja otroke?
Empatijo, ampak tudi asertivnost. 

Kaj je na tvojem seznamu želja?
Prepotovati čimveč sveta in izkusiti različne kulture, se o njih naučiti in ob tem zaužiti veliko raznolike hrane. 

Mi zaupaš skrivnost kako ustvariti takšen topel, udoben dom kot je vaš?
Uf, najprej najlepša hvala. Zagotovo kombinacija različnih toplih tonov in suhe rože, vedno suhe rože.

Tvoj najljubši način sprostitve?
Moj najljubši način sprostitve je zelo dolgočasen, čokoladica in Pinterest hehe. 

Katerim nasvetom si želiš, da bi tvoja hči sledila?
Najbolj si želim, da bi razmišljala s svojo glavo. Da bi bila prijazna, vedno ob tem še vedno dovolj pogumna, da izrazi lastno mnenje in glasno reče ne, ko je to potrebno. 

Opiši najljubši del dneva z Loti?
Trenutno je to zagotovo čas prebujanja. Takrat je še posebej čudovita, ko pretegne vse svoje ude, našobi ustnice in parkrat pomežikne, da preveri, a je mami še vedno z njo.

Kateri so bolj posebni ‘prvi’ dosežki tvoje punčke?
Ker imamo na oknih rolete sem se odločila, da bo najina rutina vsak dan pozdraviti dan in se od njega, ko gre roleta dol, tudi poslovima. Vsak dan z njo stojim pred oknom in maham dnevu adijo, ali pa ga s tem pozdravljam ob tem pa govorim dober dan dan, ali lahko noč dan. 2 tedna nazaj je Loti pričela mahati z menoj♡. To so res tako majhni trenutki, ki si jih zapomniš za zmeraj.

Katero destinacijo priporočaš, da je primerna za izlet/potovanje/obisk z družino?
Najbolje je, da se za začetek odpraviš na kratek izlet, da vidiš kako se dojenček odziva na vožnjo, potem pa pot počasi stopnjuješ. Ko smo se nekaj dni pred božičem odpravili na Dunaj sem se mesec pred tem psihično pripravljala kako bo z vožnjo. Takrat je imela Loti še grozen refluks in si sploh nisem znala predstavljati kako bo. Na koncu sem ugotovila, da me je skrbelo čisto za brez veze, ker je celo pot prespala. :)) Sedaj, ko je že malenkost večja pa ji je vožnja že sama po sebi zanimiva in v njej uživa. Je pa odvisno od vsakega dojenčka posebej. Se pa že veselim poletja in njenega prvega obiska Mallorce. 

Kakšne so sanje za tvojo družino?
Da bi bili vsi zdravi, mogoče sem kot “stara lajna” ampak mi je zdravje res na prvem mestu. Zagotovo pa so sanje preseliti se v hiško nekje na vasi z ogromnim travnikom, da se bomo lahko lovili in celo poletje prehodili bosi.

Kaj ti je najljubše pri albumu Zate? Katero poglavje ti je najbolj všeč?
Odlomek, kjer napišeš pismo svojemu otroku. Vem, da sem se ob tem tako zelo jokala, da so pomojem črke čisto razmazane haha. Ta detajl me je v albumu res popolnoma presenetil. Pismo sem zapečatila v posebno kuverto in jo prilepila v album.

Fotografije: osebni arhiv Anastasije Oder

Vabljeni tudi k branju k pogovora s supermami – Urško Pavčnik, supermami-Katra Špacapan ter supermami-Samantha Saražin.