9 nasvetov

kako ustvariti pristne fotografije

za vaš družinski album

Od velikih trenutkov, obletnic in praznovanj do sproščenih vikendov doma. Velike in male trenutke delimo z družinskimi člani in najlepše je, če nam tu pa tam uspe ujeti vse te avtentične utrinke v  unikatno družinsko zgodbo, ki jo potem tudi sproti urejamo v foto albumih. Tako bodo vsi spomini ohranjeni na enem mestu.

Za vas sem zato pripravila nekaj nasvetov, ki vam bodo pomagali ustvariti in ohraniti najbolj zabavne in pristne fotografije.

1. TRENUTKI VMES

Preprosta vsakdanjost. Jutranje stiskanje v postelji, zajtrk in hitenje ob odhodu v vrtec. Sočna breskev med igro. Večer v pižami. Takšni sladki življenjski trenutki so prav tako pomembni kot praznovanja. V njih se skriva spontanost in te največkrat ‘nepopolne’ fotografije so na koncu tiste naše najljubše, ker je v njih ujeta energija trenutka, domačnost in sproščenost vsakdanjika. Zato na  povsem navaden dan, ko ne počnete ničesar posebnega, vendar se imate še posebej lepo z vašimi najljubšimi osebami, naredite nekaj hitrih posnetkov, brez da preveč prekinjate trenutek, da le ta ostane pristen. …takšni mali bombončki rišejo vašo družinsko zgodbo. Nikar ne čakajte le velikih trenutkov- ti se pravzaprav dogajajo vsak dan.

Ne pozabite tudi na ta trik…

Velikokrat se ljudje najbolj sprostijo po koncu fotografiranja, zato takrat, ko oseba meni, da ste končali,  na hitro naredite še nekaj posnetkov za bolj sproščene portrete. Ali pa ukradite trenutek vaše ljubljene osebe, ki ni pozorna na vas, jo pokličite po imenu in jo presenetite s hitrim ‘škljocem’ za najbolj simpatičen in presenečen obraz.

Foto: Nataša Medvešek

2 NE POZABITE NA FOTOGRAFA

Ko si ogledujemo stare družinske fotografije, na njih največkrat manjka eden od družinskih članov- ali je to mama, ki si želi čim več spominov ali pa je to oče- nadobudni fotograf. Fotografije pa so neprecenljive ravno zaradi oseb na njih. Družinske fotografije ustvarjate z namenom, da si jih bodo nekoč ogledali tudi otroci, zato poskrbite, da sta na njih vsaj občasno vsi. Če ste na izletu, prosite  mimoidočega, da naredi kakšen posnetek, uporabite sprožilec (na telefonih pa časovnik za zakasnitev fotografiranja) ali pa investirajte v manjši prenosni stativ. Občasno se dogovorite tudi s profesionalnim fotografom, da ste lahko sproščeni in imate zagotovljeno, da ste vsi družinski člani na fotografijah.

Foto: Nataša Medvešek

3. naj bo zabavno

Če želite, da bodo otroci uživali med fotografiranjem, ki ste ga imeli v mislih, potem je najboljše, da ga vključite v neko zabavno in sproščeno  aktivnost, ki jo večkrat počnete skupaj. Sprehod ob morju, kolesarjenje v parku ali pa obisk slaščičarne. Nekaj, v čemer vsi uživate. Takrat se bo dobra volja poznala tudi na fotografijah in te nasmehe do ušes bo res lepo gledati čez nekaj let.

Foto: Nataša Medvešek

4. vključite ostale družinske člane

Nekatere naše najdragocenejše fotografije so tiste, na katerih so vključene različne generacije družine. V fotografiranje vključite dedke in babice, ostale sorodnike in tudi družinske prijatelje. Fotografije so resnično pokazitelj, kaj je najpomembnejše v življenju in to so naši najbližnji  ter čas, ki ga preživimo z njimi.

Nasvet: ne pozabite hišnih ljubljenčkov

Hišni ljubljenčki so velikokrat najboljši prijatelji otrok. Zato jih ne pozabite vključiti v zabavna družinska fotografiranja.

Foto: Nataša Medvešek

5. več posnetkov naenkrat

Kolikokrat vam je uspelo narediti najljubšo fotografijo v prvo? Verjetno ne prav velikokrat. Vedno naredite več posnetkov, da boste lahko izbirali med najboljšimi fotografijami za v vaš družinski album. 

Profi namig …

Veliko pametnih telefonov ima tudi funkcijo Live view, kjer lahko kasneje izbirate najljubši »frame« in se s tem izognete mežikom in grimasam.

Foto: Nataša Medvešek

6. POUSTVARITE STARE FOTOGRAFIJE

Ponovno poustvarite stare družinske fotografije. Poiščite nekaj starih posnetkov (najbolje če so smešni ali nerodni) in jih obudite v sedanjost z istimi ljubljenimi osebami. To ne bo prineslo le zanimivo perspektivo, temveč bo tudi odličen izgovor, da se družina ponovno zbere. Rezultati bodo enkratna mešanica zabave in nostalgije.

Foto: Rebeka Kupec

7. ODPRAVITE SE NA PROSTO

Fotografiranje za hišo, v mestnem parku ali ob jezeru…naravna svetloba in lepo ozadje sta recept za perfektne fotografije. Ne pozabite le, da je najbolj fotogenična svetloba za fotografiranje na prostem zgodaj zjutraj ali pa malo pred sončnim zahodom.

Profi namig …

Fotografirane osebe naj bodo obrnjene proti svetlobi, da preprečite preveč močne sence. 

Foto: Nataša Medvešek

8. POUDARITE VAŠE POSEBNOSTI

Včasih se vam zdi, da ste najbolj čudna družina na svetu in imate prav posebne navade. Jaz bi temu rekla unikatnost. ‘Lepe’ fotografije, na katerih so vsi v skrbno izbranih oblačilih in premišljenih pozah so včasih že  prav dolgočasne, kajne? Seveda se strinjam, da mora biti vmes tudi kakšna takšna, ampak vse ostale pa naj bodo v vašem stilu. Polne akcije, čustev, ljubezni, nasmeškov, solz… Poudarite vse, kar se vam zdi posebnega na vas, …naj bo razgibano. Če se vaši otroci ves čas prepirajo med seboj in si nagajajo – jih pustite. Takšne fotografije so polne čustev. Na koncu je prav zgodba in preživljanje kvalitetnega časa skupaj tisto kar res šteje. 

Nasvet …

Bodite originalni. Ne trudite se poustvarjati fotografij iz Pinteresta pač pa naj bo vaš dom poln unikatnih in domačnih fotografij. Obljubim, da vam bodo čez nekaj let te pomenile res ogromno. Po tiste ‘ta lepe’ pa se odpravite k profesionalnemu fotografu. 

Foto: Nataša Medvešek

9. DOKUMENTIRAJTE ZA NJIH

Otroci res hitro rastejo in zdi se, da čas z njimi leti še hitreje. Na vas je, da poskrbite, da bodo imeli dokumentirano svoje otroštvo in spomine na najljubše igračke & najboljše prijatelje, na tisti nerodni nasmešek brez sprednjega zobka, na pustni kostum, učenje vožnje s kolesom, velikega nahrbtnika za v šolo, zadovoljenega obraza ob najljubši hrani…. Nekoč vam bodo prav gotovo hvaležni za vsak ujet spomin na brezskrbno otroštvo.

Foto: Katra Špacapan

Sama sem kot otrok res rada listala družinske albume ter gledala stare slike ter poslušala zgodbe, ki so spremljale ozadje nastanka teh fotografij. Naj tudi vaši otroci občutijo to veselje. Razvijte svoje najljubše fotografije in jih vstavite v album, zraven pripišite prigode in k ustvarjanju povabite tudi otroke. Ustvarite album, ki bo nekaj najdragocenejšega v vašem domu. Tako bodo vsi unikatni, smešni, pomembni trenutki za večno ohranjeni in del vaše družinske dediščine.

Priporočam album Skupaj, ki ga lahko uporabite kot  nadaljevanje dojenčkovega albuma Zate. V album lahko vstavljate fotografije vseh skupnih dogodivščin. Prazniki, družinske tradicije, morski utrinki, vikend izleti… Lahko je to album z zgodbo – kot je na primer selitev v nov dom, prvo družinsko potovanje z letalom, itd. ter tako skozi leta ustvarjate kolekcijo zgodb z različnimi barvami platnic.

Izbrano za vas

60 fotografij za prvo leto dojenčkovega življenja

Vsak starš si želi zapomniti trenutke, ki se dogajajo takoj po rojstvu in v prvem letu otrokovega življenja.

Za še več zanimivih nasvetov, se ne pozabite prijaviti na naše novičke in nasvete.

V kolikor bi želeli profesionalno fotografiranje vašega dojenčka oz. družinsko fotografiranje, pošljite povpraševanje na [email protected]. Moje delo si lahko ogledate na spletni strani Nataša Medvešek photography.