Ali kako se je vse skupaj začelo

Vedno sem bila vizualni tip človeka in moje življenje se je večino časa vrtelo okoli kreativnosti. Vedno sem rada risala, oblikovala in fotografirala. Sanjarila o odaljenih deželih. Kasneje tudi sama odkrivala nove kraje, v katerih še danes najprej poiščem knjigarne (kaj je lepšega kot vonj in otip novih knjig), male lokalne trgovine s ‘stajliš’ drobnarijami in občudovala vse domiselno opremljene kavarne po svetu. Vedno mi je v oči najprej padel sam dizajn vsakega izdelka, praktična in lepa embalaža pa je le še pika na i. Všeč mi je, ko odkrijem izdelke, pri katerih se opazi, da je bil oblikovalec pozoren na vsak detajl. Pomembno mi je, da ima izdelek seveda tudi svoj praktičen namen, ne le dober izgled.

V času, ko imamo vsega preveč in vedno bolj stremimo k minimalističnemu pristopu v življenju, se mi zdi pomembno, da ima vsak izdelek, ki ga kupim, svoj namen in zgodbo. Ne želim nepotrebne navlake, ki potem le leži na polici in se na njej nabira prah.

V svetu, polnem inspiracij, sem kmalu tudi sama začela sanjariti o oblikovanju svoje kolekcije estetskih in kvalitetnih produktov. Idejo o oblikovanju produktov za hrambo spominov sem tako razvijala v zadnjih dveh letih delovanja na fotografskem področju, kjer sem se ukvarjala med drugim tudi z družinsko fotografijo.

Tako je nastal album Zate. Idejo za dojenčkov album sem dobila zaradi povpraševanja svojih strank po oblikovanju bolj personaliziranih fotoknjig, ki bi vključevale fotografije, za katere so me najele (nosečniško fotografiranje, fotografiranje novorojenčka in prvega rojstnega dne) kot tudi fotografije iz njihovega osebnega arhiva (prve fotografije iz porodnišnice, prihod domov in prvi nasmešek) z dodatnimi pripisi njihovih osebnih misli, želj, citatov, letnic, … Zdelo se mi je, da pri takšnih fotoknjigah manjka še nekakšen osebni pečat, kot je recimo pisava staršev ter možnost vstavljanja fotografij po trenutnem navdihu, … Nekaj podobenga tistemu klasičnemu albumu, ki ga ima vsak od nas doma – kjer so shranjene vse fotografije iz našega otroštva in katerega še vedno radi prelistamo ob posebnih priložnostih. Tako je nastal album Zate, ki je moderna alternativa tradicionalnim dojenčkovim albumom, kombinacija dnevnika in klasičnega albuma za shranjevanje fotografij.

Ker se v današnjem hitrem tempu življenja premalo zavedamo o minljivosti trenutkov in večino fotografij in s tem spominov, hranimo na dokaj nezanesljivih medijih, kot so mobilne naprave in računalniki, izgubil pa se je tudi pomen tiskanih fotografij, čar listanja albumov in obujanja spominov, sem želela ustvariti nekaj, za kar ne potrebuješ nujno telefona in vrsto aplikacij, le kamero, ki pride prav za lovljenje dragocenih trenutkov. Danes vsakodnevno naredimo ogromno fotografij, ujamemo utrip vsakdanjika, potem pa te fotografije le obležijo na telefonu. Zdelo se mi je, da mamice iščejo album v privlačni obliki, kamor bi vse te prve spomine shranile.

Ko sem v mislih začela oblikovati dojenčkov album, sem vedela, da mora biti izdelan natančno in z ljubeznijo. Da mora biti to izdelek, kakršne sama vedno občudujem. Na trgu je še vedno veliko izdelkov, ki so narejeni na hitro in so privlačni le na prvi pogled, s časom pa izgubijo pomen. Želela sem ustvariti nekaj, kar bo brezčasno, obenem estetsko in bo imelo svoj namen.

Pomembno se mi je zdelo, da bo album izdelan kvalitetno, iz skrbno izbranih materialov. Pozorna sem bila na detajle, saj bo to nekaj, kar bo vsebovalo veliko dragocenih trenutkov iz življenja vsakega uporabnika. Po raziskavi in po lastnih izkušnjah z oblikovanjem fotoknjig za starše novorojenčkov, sem vedela kaj želim da album vsebuje (od prostora, kamor se vpisujejo podatki o nosečnosti, do možnosti opisa porodne zgodbe, pa do beleženja dojenčkovih prvih dosežkov). Ničesar nisem hotela izpustiti, še posebej pa ne prostora za fotografije, saj je v prvi vrsti to še vedno album.  

Želela sem ustvariti nekaj, kar bo družinska dediščina, nekaj kar bosta lahko starša podarila svojemu otroku kasneje v življenju, nekaj s spominsko vrednostjo, pa tudi nekaj kar bo polepšalo vsak dom. Že na začetku mi je bilo jasno, da sem si zastavila težko nalogo in na pomoč mi je priskočil moj partner Robi, ki mi je pomagal tako pri iskanju materialov, tiskarjev, knjigovezov kot tudi pri sami ideji ter izdelavi spletne strani/trgovine. S svojim občutkom za estetiko, organiziranostjo in znanjem mi je pomagal ustvariti izdelek, na katerega sem res ponosna.

Zelo se veselim vsakega vašega nakupa. Zabavno je razmišljati o tem, kako bo čisto vsak album nosil svojo unikatno zgodbo.

Nataša Medvešek