5 nasvetov

kako do lepših fotografij

VAŠEGA DOJENČKA

Ker sem sama med drugim tudi družinska fotografinja velikokrat dobim vprašanja mamic, s katerimi sem dogovorjena za fotografiranje njihovega dojenčka, kako bi lahko tudi same naredile nekaj lepih fotografij ‘vsakdanjega življenja’ za v družinski album.

Ker vem, da bi ti nasveti prišli prav tudi vsem ostalim mamicam, ki svoje malčke rade lovijo v objektiv, imajo telefon ves čas pri roki in si resnično želijo shraniti vsakodnevne ‘male‘ trenutke, sem se napisala nekaj napotkov, kako do boljših fotografij.

Predlagam tudi, da si uredite mape na telefonu in imate v posebni mapi samo fotografije ‘najljubše‘, ki jih potem sproti razvijate. Te fotografije nalepite tudi v DOJENČKOV ALBUM ZATE in pripišete zraven kje in kdaj je bila fotografija posneta in seveda še kakšno smešno spremljajočo prigodo oz. opombo.

Spodnji nasveti bodo prišli prav, če uporabljate ‘boljši’ fotoaparat ali pa pametni telefon. Fotografije se po kvaliteti verjetno še vedno ne bodo mogle primerjati s tistimi, ki jih naredi profesionalni fotograf, ki ima za seboj že kar nekaj izkušenj in znanja,  so pa še vseeno lahko zelo ljubke, osebne in pristne. Ne pozabite, da vi z vašim malčkom preživite največ časa in tako lahko ulovite kar nekaj tistih lepih, predvsem pa spontanih trenutkov.

Fotografije posnete s telefonom.

Preberite spodnje nasvete in ne pozabite, da več kot fotografirate, boljši občutek boste razvili in vedno več fotografij bo takšnih, ki bodo ravno prave ‘za v album’.

 

1. DRŽITE SE PREPROSTOSTI

Ne potrebujete studia, popolne sobe v belem in studijskih bliskavic, da bi dosegli nekoliko bolj estetske fotografije. Fotografiranje je najboljše začeti kar v spalnici, na mehki in udobni postelji. Posteljnina naj bo v nežnih barvah, da ne odvrača preveč pozornosti od glavnega akterja – vašega dojenčka. V kolikor v spalnici nimate veliko svetlobe, pa odeje in vzglavnike prestavite v prostor, kjer je najlepša svetloba, tam uredite imitacijo postelje ob beli steni in ob oknu. Taka preprosta postavitev vam bo olajšala fotografiranje. Bodite kreativni in fleksibilni.
Preprostost je res pomemben nasvet, držite se je tudi pri oblačilih, poziranju in editiranju fotografij.

Ne pozabite: bolj kot bo ozadje brez distrakcij, bolj bo iz fotografije stopilo ven tisto najpomebnejše – nasmešek vašega dojenčka!

2. POIŠČITE NAJLEPŠO SVETLOBO V VAŠEM DOMU

Kot sem že v zgornji točki nakazala, je svetloba tista ‘ta najpomembnejša’. Veliko naravne svetlobe je ključ do čistih in lepih fotografij, ne glede na to ali fotografirate s telefonom ali s fotoaparatom. Priporočam vam, da fotografirate v najsvetlejši sobi v vašem domu in da med fotografiranjem ugasnete vse luči, dojenčka pa postavite blizu okna, tako da je oblit z nežno svetlobo. Za boljši rezultat naj bo na res sončen dan okno zastrto z belo zaveso, ki bo svetlobo naredila še bolj mehko.

Trik: če dojenčka fotografirate tako, da je z obrazom obrnjen proti oknu, sproti ujamete še tiste srčkane iskrice v očeh.

3. OBLAČILA NAJ NE BODO PREVELIKA

Ni potrebno, da vašega dojenčka za lepo fotografijo oblečete v  najboljša oblačila, saj je že navaden bodi v nevtralni barvi oz. plenička čisto dovolj. Poskrbite, da bo v prostoru dovolj toplo, tako da bo mini modelu udobno in potem kar pogumno – naj se vidijo mali prstki na nogicah in rokicah. Držite se stran od prevelikih oblačil, v katerih se dojenček kar izgubi, prav tako pa tudi ne svetujem preveč živahnih barv, saj se lahko te preveč odsevajo na dojenčkovi nežni koži.

Trik: v kolikor ne bi želeli preveč minimalističnih fotografij, belino potem po želji popestrite z dojenčkovo najljubšo igračko, trakcem/kapico na glavi, raznimi pletenimi odejicami in rutami…

4. POZIRANJE NAJ BO NARAVNO

Najpomembnejše pri ‘poziranju’ vašega dojenčka je, da ga v nič ne silite. V objektiv ujamite tisto, kar je najpomembnejše v obdobju razvoja, v katerem ste se odločili fotografirati. Tisto kar bi želeli ohraniti za večno. Male rokice, dolge trepalnice, spontani nasmeški, nežna barva kože,… Šest tednov starega dojenčka ne boste spravili v poze, ki jih uspejo v svoj objektiv ujeti profesionalni fotografi s 14 dni starim novorojenčkom. Raje se osredotočite na tisto, kar je pred vami v danem trenutku. Hvaležni si boste, da ste ujeli spontane in življenjske trenutke. Poze naj bodo torej udobne in naravne – naj pridejo same od sebe. Z dojenčkom se pogovarjajte, zapojte mu pesmico, uporabite ropotuljico…tako boste dobili njegovo ozornost in najlepši nasmešek.

Trik: poskušajte fotografirati iz različnih kotov. Tako bodo fotografije bolj raznolike in zanimive.

5. Uredite fotografije in albume

Za konec lahko najljubše fotografije tudi obdelate…seveda le toliko, da poudarite detajle in da fotografija zasije v vsej svoji lepoti. V kolikor niste profesionalni fotograf ali oblikovalec, potem verjetno niste vešči uporabe programov kot sta Photoshop in Lightroom, vsekakor pa ju priporočam pri obdelavi fotografij na računalniku. Za urejanje fotografij na telefonu pa obstaja kar nekaj bolj enostavnih aplikacij, ki vam z nekaj kliki pomagajo do lepših fotografij. Sama med drugim uporabljam tudi Snapseed, kjer lahko fotografije malo posvetlite, v kolikor so pretemne in popravite tempareturo (če so fotografije preveč oranžne, temperaturo malo zmanjšate, v kolikor pa so preveč modre, pa temperaturo malo povečajte), dodajte malo kontrasta,…seveda pa tudi pri obdelavi priporočam zmernost, saj bo fotografija, ki jo urejate ZA VEDNO, razni moderni filtri za čez fotografijo pa so IN le kratek čas. 

Ne pozabite: najljubše fotografije natisnite in shranite v albumu!Tudi tiste, ki se vam zdijo, da mogoče niso čisto takšne kot ste si zamislili. Čez nekaj let bo vsaka fotografija vredna več kot tisoč besed.

Izbrano za vas

60 fotografij za prvo leto dojenčkovega življenja

Vsak starš si želi zapomniti trenutke, ki se dogajajo takoj po rojstvu in v prvem letu otrokovega življenja.

Za še več zanimivih nasvetov, pa se ne pozabite prijaviti na naše novice in nasvete.

V kolikor bi želeli profesionalno fotografiranje vašega dojenčka, pa mi pišite na [email protected] in vam pošljem več informaciji o samem fotografiranju. Moje delo si lahko ogledate na spletni strani Nataša Medvešek photography.